• Vredenhof (Schiermonnikoog)

Aanvankelijk werden aangespoelde drenkelingen op Schiermonnikoog begraven in de duinen. In de 19e eeuw werd dit verboden. In 1863 werden zeven bemanningsleden van een gestrand Zweeds schip begraven op de plek in de buurt van het latere Vredenhof. Ook later werd er nog een drenkeling in deze omgeving begraven. In 1917 namen enkele inwoners van Schiermonnikoog het initiatief voor de stichting van Vredenhof, een begraafplaats voor de aangespoelde drenkelingen tijdens de Eerste Wereldoorlog. Ook drenkelingen uit de Tweede Wereldoorlog liggen hier begraven. De begraafplaats ligt ten noordoosten van het dorp aan de Reddingsweg, verscholen in de bossen. Het baarhuisje dateert uit 1925 en is ontworpen door K. Kuiper. Eén van de stichters van het kerkhof, de hotelhouder Sake van der Werff, werd er zelf op 6 mei 1955 begraven. Na zijn overlijden kwam het beheer van het kerkhof in handen van de stichting“Vredenhof”. (Bron Wikipedia)

• Vredenhof

• Vredenhof 27 november 1992

Lees ook de column van Bert Wagendorp in de Volkskrant van zaterdag 4 mei 2013, over de Stille Tocht op 4 mei naar Vredenhof.  ‘Waarin ze op een klein eiland groot kunnen zijn…’

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: